Stránky

30. října 2015

Vánoce na podzim?

"Vánoce jsou svátky klidu." Nezdá se mi, že někde v dálce slyším smích? Nedivím se.

Je konec října a před Tescem na nás vykoukl vánoční stromeček. V říjnu. Není to šílený? Dobře, přejdeme to. Copak máme uvnitř? Vánoční dekorace, vánoční čokoládové kalendáře, vánoční kolekce, rozšířený sortiment dětských hraček, oblečení s vánočními motivy... Pomůže mi, když se vypravím do jiného obchodu? Teď zase z dálky slyším výsměch. Ne, tomu už neutečeš.
Vlastně jsem od svých asi jedenácti let (kdy jsem už začala nakupovat dárky pro ostatní sama) nezažila Vánoce s klidnou, hezkou atmosférou. 
Období Vánoc mám zafixované jako období plné stresu, musím shánět dárky, musím shánět něco, do čeho ty dárky zabalím. Jak si mám pamatovat velikosti ostatních? Co když ten člověk zhubl a já ho urazím dárkem ve větší velikosti? Jaká je vlastně jeho nejoblíbenější barva? Co by se mu tak líbilo? To cd jeho oblíbené skupiny není nikde k sehnání a kdyby jsem ho objednala ze zahraničí, tak by došlo až za měsíc!

Obdivuju lidi co Vánoce zvládají a ještě si je stihnou užít. Já to neumím.

A obchody mě stresují už od října. Každý den mi připomínají, co mě čeká. Prohlubují moji nechuť k nakupování a ničí moji představu o skvělých Vánocích.

Neměly by být Vánoce o tom, že si uděláme čas a budeme s rodinou? Vyzdobíme si dům, rozdáme si dárky, dáme si kakao s čokoládou a cukrovím a sedneme si u krbu? Zní to pěkně, že? Tak proč mám pocit, že se z Vánoc dělá nepříjemná povinnost? Málokdo vám řekne, že se těší na Vánoce. Místo toho protočí oči, chytne se za hlavu a začne si stěžovat na fronty a prázdnou peněženku...

Máte pro mě nějakou radu, jak opět "přežít" Vánoce? :-)

9 komentářů:

  1. Chceš radu? Já to dělám tak, že se na nakupování dárků naprosto vykašlu, užívám si cukroví a sleduju lidi jak se všude přetlačují o poslední lego v obchodě... A pak většinou dělám dárky jen pro ty nejbližší přátele a rodinu tak, že jim něco vyrobím a napíšu jim k tomu dopis jak je mám ráda a vážím si jich.. A k tomu přiložím ponožky.
    Ale takový ty boží chundelatý :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já i to cukroví musím píct :d No, ti co jsou manuálně/výtvarně nadaní si můžou vyrábění dovolit... :D (to o sobě ale říct nemůžu)

      Vymazat
  2. I u našeho Tesca už mají nazdobený stromeček, ale víš co? V našem městě už asi tři roky vánoční výzdobu ze stromu nesundávají, změna je jen v tom, že nesvítí. :D Je super kolem toho projíždět v červenci. :D Každopádně, my nijak Vánoce neřešíme, vždycky něco každému objednáme přes internet (kdo by měl nervy lítat po obchodech), dáme pod stromek a užíváme si pohádky, radovánky... A když tomu počasí dopřeje, tak i sníh. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mě už nic moc nepřekvapí poté, co jsem viděla asi týden po skončení letních prázdnin v obchodech čokoládové figurky na Mikuláše :D Podle mě to prodávají dopředu, aby lidi kupovali a pak to začnou zdražovat protože vědí, že spousta z nich si počká :D to samé s cenami za dárky, žádný slevy nejsou slevy ale nastavené ceny..

    Ráda bych Tě pozvala na mou Giveaway! :)

    OdpovědětVymazat
  4. Tyjo, já nikdy nebrala Vánoce jako ty. Já si je každý rok užívám a vždy se těším na listopad až začnu nasávat atmosféru Vánoce. Pro mě je to to nejlepší období v roce :)

    Chapter #10 of 2015

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jop, každej to má jinak, asi mám nějakou schopnost vidět jen negativní věci... :D

      Vymazat
  5. Zrovna nedávno jsem na svůj blog psala článek na stejné téma. Jsem ráda, že nejsem sama koho to rozčiluje. My jsme se doma letos naštěstí dohodli, že si uděláme vánoce jen s pár dárečky a jinak to nebudeme hrotit. :D tak se ni snad letos vánoční horečka vyhne ... No uvidíme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem si taky začínala myslet, že jsem jediná :D Rozčiluje mě, že Vánoce ztrácí atmosféru a celé to začíná být jen o penězích...

      Vymazat

Děkuju za komentář! :)