Stránky

28. února 2016

LOSÍ HOVNO - RECENZE

Skandinávie se v poslední době stává oblíbenější a žádanější. Představu o idylickém životě v dřevěném srubu u čistého jezera uprostřed romantického údolí se nám snaží vzít švédský autor Simon Lars a jeho kniha Losí hovno- půvabná kniha s ještě půvabnějším názvem :-D.
                                                                                           

Losí hovno                                                                 

Autor: Simon Lars
Počet stran: 240
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: JOEL

Anotace: Co se asi stane, když se zajištěný muž středního věku žijící ve Frankfurtu dozví, že po své pratetě zdědil statek ve Švédsku? V práci ho to vlastně už moc nebaví, jeho partnerský vztah se ocitá na bodu mrazu. Možná by mohl statek prodat, vzít si na rok dovolenou a procestovat s Tanjou exotické země. Ano, to by jim jistě prospělo. Nebo by mohl trávit každé prázdniny ve Švédsku... Ale také by mohl dát výpověď a splnit si svůj sen napsat knihu. Stát se spisovatelem. Spisovatelem v holinách na švédském statku. Na samotě, u jezera, obklopen hlubokými lesy. Proč jenom Torstenův otec o Gödseltorpu říká, že je to zatuchlá díra plná vypatlanejch debilů?



Moje recenze: Tato kniha umí zaujmout. Ať už pěknou originální obálkou, ze které na nás vyděšeně pokukuje los pózující před kadibudkou, nebo neotřelým názvem.

Torsten, hlavní postava, má všechno a přitom nic. Má byt, slušnou práci, peníze, ale co mu v životě schází je nějaké dobrodružství, nechce žít ve stereotypu. Jeho celoživotním snem je napsat svou vlastní knihu, ideálně na téma, jak se vypořádat s krizí středního věku. Jako na zavolanou se mu ozve neznámá švédská právnička- Torsten zdědil statek v hodnotě čtvrt milionu v poklidném středním Švédsku.

,,Dva a půl milionu švédských korun je čtvrt milionu eur, Torstene."

Torstenův odchod z Frankfurtu uspíší fakt, že se z Torstenova nejlepšího přítele vyklubal policií hledaný zločinec, který je na útěku společně s Tanjou. Nedbá na svého otce, který se ho snaží od odjezdu do Švédska odradit. Problém nastane, když přijede bez dokladů, peněz a mobilu do Godseltropu. Jeho zděděný statek obývá starý militantní Nor, který ho nechce pustit dovnitř, stal se nepřítelem místního motorkářského gangu a všichni z města mají zájem o jeho statek. 

,,Jasně. Ten agresivní děda ze včerejška byl sice brutus, ale jinak jsou Švédové v pohodě, ne. Tak nějak svobodomyslný, ne." ,,Jo, všichni tu jsou v pohodě," v mé odpovědi zazněl cynismus. ,,A všichni jsou totálně svobodomyslný," dodal jsem.


Všem jde o poklad, který se údajně skrývá na pozemku statku. Jediný poklad, který však lze najít je starým Norem opečovávaný plně funkční tank z druhé světové války. Tomu nikdo nechce věřit a tak všichni podniknou zátah na Torstenův statek ve snaze opěvovaný poklad najít.

,,Žádný zlato tam ti šílenci nenajdou, ale bůh ví co provedou s mým statkem!" ,,Brutální průser," řekl Reiner. ,,Superprůser," odpověděl jsem a rozběhl se do bouřky za svým otcem.

Nechci vám prozradit všechno- takže si závěr nechám pro sebe. Co všechno byla lež? Kdo je vlastně švédská právnička? Co se stane s místní benzinkou? A kde je, proboha, ten poklad kvůli kterému to všechno začalo? A jaký má vlastně "Losí hovno" význam ve švédštině?

Pokud hledáte knihu, která se dobře čte, pobaví a uvízne vám v paměti, Losí hovno je skvělou volbou. Můžete si ji koupit na stránkách knihkupectví MEGAKNIHY, Losí hovno je tam slevněné o více než sedmdesát korun :).





9 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě, to si píšu na seznam "K přečtení" :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doufám, že se k ní dostaneš co nejdřív, fakt stojí za to :)

      Vymazat
  2. Losí hovno, už ten název mluví za vše, sever miluji a tak na tuto knížku určo juknu :)

    ROSEMDIARY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak snad se ti taky bude líbit tak moc, jako mě :)

      Vymazat
  3. jéé super recenze, hezky zpracované :) teď jsi mě nalákala na další knížku, kterou si musím koupit :D děkuju, za chvíli budu bez peněz! Jsem na tuto knihu zvědavá, vypadá to moc zajímavě :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! :) Já se poslední dobou snažím s nakupováním brzdit, jak se dá :D No, moc mi to nejde :D

      Vymazat
  4. Omlouvám se, ale už jen samotný fakt, že neovládáte mně x mě a interpunkce (minochodem před jako se píše čárka pouze pokud se jedná o větu nikoliv přirovnání) svědčí o nedostatečné četbě i znalosti pravopisu autorky tohoto blogu :-D Kniha je samozřejmě fajn a zábavná, ale mně jakožto sečtělejší osobu, která hledá originalitu a žádnej kýč či přehnanou stylizaci,ta kniha pouze pobavila, nic víc! Takových vtipných rádoby originalit je bohužel spousta :-D

    OdpovědětVymazat

Děkuju za komentář! :)