Stránky

14. února 2016

NÁSOBKY SEDMI

Násobky sedmi
Autor: Holly Goldberg Sloan
Počet stran: 320
Rok vydání: 2014                                                                     
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace: Dvanáctiletá Willow je skutečně neobyčejná dívka. Je geniální, uchvacuje ji příroda a dokáže stanovovat téměř lékařské diagnózy. Když se potřebuje uklidnit, pomáhá jí násobilka sedmi. Do jejího života náhle zasáhne tragédie, kterou mladá dívka dokáže překonat za pomoci osamělého a nešikovného školního psychologa, osobitého mexického taxikáře a citlivé vietnamské kamarádky a její rodiny.
Dojemný a vtipný multikulturní příběh pro čtenáře napříč generacemi, který zaručeně změní váš pohled na svět.

Moje recenze: Kniha mě zaujala především obálkou- mám ráda jednoduchost a bílou barvu. Narazila jsem na ni náhodou v knihovně, obálka mě zaujala na první pohled, anotace zní zajímavě, proč jsem tedy o ní ještě neslyšela? Dokonce jsem si ani nevzpomněla, že bych o ní někde četla recenzi... Odcházela jsem s ní domů úplně zmatená, odhodlaná zjistit, proč taková knížka, která mě dokázala tak rychle zaujmout, nemá tolik pozornosti.

Doma jsem si tedy nad ní sedla a než jsem mohla cokoliv udělat, Násobky sedmi mě úplně pohltily! Za jeden večer jsem se dostala na stranu 160. To není vůbec špatné. Protože jsem ale nemohla ani dospat, probudila jsem se ještě v noci a dočetla jsem knihu úplně celou.

Postavy jsou milé a budete mít pocit, že to jsou lidé z vaší ulice. Tlustý výchovný poradce Dell, který má až moc nízké sebevědomí a trpí sebelítostí, perfekcionistka Pattie, chytrá černovlasá Willow a otevřená, hodná a drzá  Mai. Příběh se odehrává v Kalifornii. Prostěradlo přes okno nahradí klimatizaci.

O čem vlastně příběh je? Willow má svůj dokonalý svět plný čísel, pouček a odpovědí. Její svět se ale zboří potom, co její rodiče umřou kvůli autonehodě. Její rodiče ale neměli žádné žijící příbuzné a ona je adoptovaná. Ujme se jí Pattie, matka její jediné kamarádky Mai. Sami nic nemají a bydlí v garáži za nehtovým salonem, který Pattie vlastní. Rozhodnou se tedy požádat o pomoc Della- v garáži bydlet nemůžou.

Dell je podle mě úplně super postava. Celý život dělá to samé, nemá o sobě velké mínění, je líný a rozděluje si ostatní do různých kategorií. Příchod Willow do jeho života ho ale změnil. Zachránila jsi mě. Začne si uvědomovat, že není až tak špatný člověk a má na světě své místo.

A stejně tak Willow změnila život i Nguenovým. Kromě toho, že je dostala z garáže, pomohla Pattie s rozvojem salonu a dokázala nemožné s bratrem Mai, pomohla Pattie najít "muže snů".  Život je jako jedna velká cesta skrz minové pole. Jeden nikdy neví, kdy při dalším kroku vyletí do vzduchu.

Knížka je ve zkratce o smrti, o vztazích a o štěstí. Když se člověk bojí o ostatní lidi, přestane se soustředit na sebe.

Neskutečně mě chytla za srdce a pořád si říkám, že tato kniha zaslouží víc pozornosti. Hodně, hodně pozornosti.


4 komentáře:

  1. Moc hezká recenze :) Kniha mě sice nenadchla tolik jako tebe, i tak se mi ale moc líbila a připadá mi jako škoda, že tak trochu vyšuměla mezi jinými podobnými tituly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju^^ Mě to zase příjde celkem jako nespravedlnost, kolikrát mají v knihkupectvích obří reklamy knížky, který nesedly skoro nikomu a nedá se o nich říct, že by někomu jejich čtení změnilo život :D... a pak se některý "odtlačí" jen tak, bez zmínky... škoda.

      Vymazat
  2. Knížku neznám, ale soudě podle recenze vypadá zajímavě. Sice to asi není to pravé smetanové pro mě, ale vím o jedné kamarádce, kterou by mohla nadchnout :)
    × tichyodpor.blogspot.cz ×

    OdpovědětVymazat

Děkuju za komentář! :)