Stránky

23. dubna 2016

O TOM, JAK SI FARMÁŘ BRAMBORY NESPOČÍTAL

I když jsem se nikdy nehrnula do toho, abych na blogu zveřejňovala můj věk, chtěla bych napsat něco o tom, jak jsem dělala přijímačky. Tento rok se na většině středních škol dělaly jednotný zkoušky z matematiky a českého jazyka od Cermatu. Někdo je pro, někdo je proti, ale s tím se už nic udělat nedá.
Popravdě jsem si myslela, že testy budou neuvěřitelně těžký, že je nikdo neudělá. V různých sbírkách cvičení k přijímacím zkouškám byly dlouhý a komplikovaný příklady. Učila jsem se opravdu poctivě, ale stejně jsem si nějak moc nevěřila.

Když jsem dostala 15. dubna ty testy do rukou, myslela jsem si, že je to hodně špatnej vtip. Já- naprostý antitalent na matematiku- jsem zvládla všechny příklady bez větších problémů. Správně jsem přišla i na odpověď k legendárnímu příkladu "Jak farmář brambory nespočítal", který stihl v rekordně krátký době pobavit snad úplně všechny :D. Myslím, že čekali, jak si tam všichni začnou vytvářet nějakou dlouhou rovnici a budou používat trojčlenku, ale celý příklad šel vypočítat z hlavy logickou cestou, takže se žádná "chytačka" nekonala :D. Škoda.
A vzpomínáte na tu super scénu z Pádu třetí říše? :D

V testu z ČJ byly úkoly asi tak pro sedmou třídu, půl hodiny už většina jenom seděla a houpala nohama. Museli jsme odnýst svý tašky na druhý konec třídy, takže jsme se všichni hezky nudili. Jediný co jsem mohla dělat, bylo číst si pořád dokola složení pití, který jsem si mohla na lavici nechat. Dozvěděla jsem se, že Hanácká kyselka obsahuje kyselinu askorbovou :D.

Testy byly podle mého názoru lehké. Připravovala jsem se na mnohem těžších věcech a proto jsem z toho byla úplně mimo :D. Myslela jsem, že nám někdo vběhne do třídy a řekne něco jako „Přestaňte psát, omylem jsme vám rozdali testy pro sedmáky, co se hlasí na šestiletý gympl!"

Dostala jsem se na obě školy s celkem slušným počtem bodů. Teď mě čeká už jen odeslání zápisového lístku a musím si vybrat, jaký druhý jazyk se budu na střední učit. Němčina nebo španělština, toť otázka. Stejně si nakonec asi hodím korunou. Hlásila jsem se na obory Informační služby ve firmách a institucích (Knihovník) a Management cestovního ruchu v České republice (Průvodce, animátor). 

Jestli jste letos dělali přijímačky- taky se vám letošní testy zdály moc lehké? Dostali jste se na obě školy?

11 komentářů:

  1. O téhle úloze jsem hodně slyšela. Jsem ráda, že tyhle přijímačky na střední mám za sebou. Nemám ráda SCIO. :D
    Find joy in the ordinary

    OdpovědětVymazat
  2. Já sama jsem taktéž dělala prijimačky od Cermatu a napůl s tebou souhlasím. :D já se naučila, fakt že ne, ale vesměs jsem všechno věděla a všechno jsme se učili, avšak osobně bych na to ráda dostala více času... :) čeština byla primitivní, o tom žádná :D já dělala ještě 22.4 pohovor na druhou školu a shodou okolnosti se na oběd dostala. :) Gratuluji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je pravda, že kdyby u matematiky přidali 10 minut navíc, tak by to hodně lidí uvítalo. :D Taky gratuluji! :)

      Vymazat
  3. Já už dělám státnice na vysoké, takže tohle naštěstí už nemusím řešit, ale gratuluji :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to ti musím popřát fakt hodně štěstí! Děkuju. :)

      Vymazat
  4. Mně se testy zdály úplně normální, ani nějak extra lehké ani extra těžké-sama jsem je rozhodně čekala hodně těžké a tak jsem také byla překvapená. :D I přesto, že v matice jsem asi čtyři úlohy moc nevěděla-mezi nima i farmáře :D jsem nakonec uspěla velmi dobře-což jsem vůbec nečekala, protože na přípravu jsem se vrhla asi tak dva dny před přijimačkama :DD...
    Přijata jsem na obě školy a jako pochlubím se, skončila jsem i dobře umístěná :D
    No já už mám ve škole jasno-i když u mě je to trochu něco jiného- i v jazyku, který budu za další rok mít. Já bych volila asi španělštinu, k němčině mám neskutečnej odpor :D
    Ale hodně štěstí s vybíráním! :)
    DENYII

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gratuluju, gratuluju, gratuluju! :D Nad tím jazykem ještě popřemýšlím, španělština mi příjde jako víc praktický jazyk, ale zase se bojím toho, jestli to zvládnu, kdybych začínala zase úplně od nuly... :D Uvidím.

      Vymazat
  5. Já když jsem dělala přijímačky, tak mě cermat vždycky hrozně děsil, ale díkybohu jsem dostala jen scia. Tehdy jsem se taky dostala a testy mi přišly lehké, ale ne zas tak, že byhc houpala nohama ve vzduchu a zkoumala etikety od svačiny :D Ale každopádně ti moc gratuluju k úspěchu! :)

    Lory Humble

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi právě všichni říkali, že je Cermat fakt hrůza a Scia jsou daleko lepší :D... Nakonec jsem v tom neviděla žádný rozdíl. A k tomu houpání nohama- ty židle byly nějaký vysoký, takže to k tomu úplně svádělo! :D Děkuju.

      Vymazat
  6. Taky jsem letos dělala přijímačky a tenhle příklad jsem mám dojem nedodělala, moc mi nedával logiku. :D Jinak čeština mi připadala vážně lehká, matika o něco méně, ale přesto jsem se úspěšně dostala a z přibližně 60 lidí jsem byla druhá, což mě dost překvapilo! :)
    Přeji hodně štěstí na střední škole. Měj se hezky :)
    http://essdeesthoughts.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat

Děkuju za komentář! :)