Stránky

18. září 2016

SAMOTA - RECENZE

SAMOTA                                                      
Autor: Hubert Klimko-Dobrzaniecki                                        
Rok vydání: 2015
Počet stran: 136
Nakladatelsví: Větrné mlýny

Chci vám představit celkem neznámou knihu, kterou napsal polský prozaik a cestovatel Hubert Klimko-Dobrzaniecki. Větší část příběhu se odehrává ve Vídni, potom se přesouváme více na jih, do východního Chorvatska. 

Hlavní postavou (a zároveň vypravěčem) je Bruno Stressmeyer, nerudný stařík, který nesnáší všechno a všechny. Vlastně by se dalo říct, že nadává na všechno, co mu příjde do cesty. Na Rakousko nenadává. Stejně jako na Amazon. Pro někoho, kdo nesnáší společnost cizích lidí je nakupování na internetu skutečně úžasná věc. Bruno je také velmi bohatý, nemusí pracovat, celé dny dělá jen to, co chce. Sám.



Život o samotě je snesitelný, když samotu chápete jako bytost."

Co tedy přinutilo tohoto zahořklého introverta, aby opustil svůj luxusní byt v jeho milované Vídni a vydal se sám vlakem až na pobřeží východního Chorvatska? Neplánoval si to. Všechno to byla náhoda. 


Takto si Bruna představuji já (podivné kalhoty prostě ignorujte :D).

Pokud si myslíte, že se mu během této dovolené úplně změní jeho pohled na život a domů se vrátí jako šťastný člověk, který miluje psy a nevyhýbá se lidskému kontaktu, budu vám muset tuto představu zkazit. Chápu to, taky ráda odhaduju konce. Na dovolené sice dojde k nečekanému zvratu (nebudu vám tu spoilovat, řeknu vám jen, že budete překvapení), nicméně jeho vztah ke svému vlastnímu životu zůstane i nadále stejný.

Nerad se ptám jiných lidí, ačkoli sám sobě neustále zadávám otázky, které do značné míry zůstávají bez odpovědi."

Samota pojednává o lidských vztazích a dnešních problémech. Bruno Stressmeyer má svou hlavu, nebojí se vyjádřit svůj názor a spojení politická korektnost mu také nic neříká. Jeho monolog, který byl někdy vtipný a smutný zároveň, vás určitě donutí zamyslet se nad některými tématy. Myslím, že právě zamyšlení čtenáře je cílem této knihy.




Komu bych Samotu doporučila? Určitě ne všem. Je jasné, že se nebude zamlouvat např. fantasy maniakům nebo někomu, kdo se nerad zabývá dnešními problémy. I tak si tato kniha zaslouží šanci. Dlouho jsem nic podobného nečetla a myslím, že se k této knize budu ráda vracet. :)

Moje hodnocení: 80%



5 komentářů:

  1. Vydaly jsme recenzi na tuto knihu skoro současně :D Super synchronizace :) hanka.mablog.eu

    OdpovědětVymazat
  2. Musím se přiznat, že by mě tahle knížka asi na první pohled úplně nezaujala, ale jak jsem četla tu recenzi, vůbec mi nepřijde špatná! Možná se po ní přeci jen časem poohlédnu :)

    OdpovědětVymazat
  3. Super článek :)
    Budu ráda když koukneš popř. okomentuješ a přidáš se do pravidelných čtenářů, já se přidala k tobě máš super blog! :-)
    www.svetpodleklary11.blogspot.cz

    OdpovědětVymazat

Děkuju za komentář! :)